torstai 20. marraskuuta 2008

Täytettä: muutamat levyarviot




Sattumalta, kaverin luona uudestaan kuunteluun päätynyt australialaisen Halon Body of Light (Release, 2003) yllätti raskaudellaan ja kiinnostavuudellaan. Kuten olutsävyisissä kuuntelutunnelmissa useaan otteeseen totesimme, levy yhdistää hienosti vanhan teollisuusmetallin (Godflesh et al.) parhaita ajatuksia "sludgempaan",raskaan hajoavaan saundiin. Levy ei ole maratoneepos vaan juuri oikean mittainen, kunnollisesti sävelletyistä kappaleista koostuva kokonaisuus. Pitää ehdottomasti hankkia tämä jostain, kun en sitä näemmä jokunen vuosi sitten ymmärtänyt tehdä.

Viime viikonloppuna mukaan tarttunut Kuupuun ja Jaskan (eli Jaakko Tolvi, kuten minulle nyt edellisen viestin tiimoilta kerrottiin) CD-R ei ole aivan keikan tasoinen yhtenäiseksi miellettävä matka, mutta silti ihan kelpo julkaisu. Tosin sanottakoon, että tämän kaltainen materiaali avautuu usein keikalla muutenkin paremmin, tai jotenkin tuntuu siltä, että kotona kuunnellessa pienemmätkin poikkeamat kuulee helpommin hajanaisuutena. Syy voi tosin olla omissa, hitaaseen etenemiseen ja jumitukseen mieltyneissä kuuntelutottumuksissakin... Ääni kaiken kaikkiaan on luonnollisen ja elävän kuuloista eikä pyrkimystä mihinkään tasaiseen ambientetenemiseen ole havaittavaissakaan, varsinkin ensimmäisellä puoliskolla siirrytään kokeillen ja vauhdilla äänilähteistä toiseen. Useat lyhyistä tunnelmapaloista ovat todella miellyttäviä, jotkut mölyisemmät jumituskohdat sen sijaan kokonaisuutta ajatellen hieman hankalampia ymmärtää. Loppua kohden meininki rauhoittuu ja alkaa saada hypnottisempia, droonipohjaisempia sävyjä. Levylle ei ole merkitty nimeä, mutta se on vuodelta 2008 ja sisältää kappaleet Albiinobambi ja Kaappirausku.

Rene Kitan uusi, vapaista arkistolähteistä tehty miksaus Riot in the Commons oli paikoin suorastaan pelottavaa kuunneltavaa - ainakin lapuilla yön pimeinä tunteina nautittuna. Vaikea siitä on mitään muuta sanoa, mutta aika hämmentäviä hetkiä tähän miksaukseen kyllä mahtuu, yleisen häiriintyneisyyden ja häiritsevyyden lisäksi :).

1 kommentti:

Rene Kita kirjoitti...

Hehe, kiitos. Se siis vastasi pyrkimyksiäni. Se tavallaan dokumentoi tavallista tapaani kuunnella levykokoelmaani. Tällä hetkellä käynnissä viisi mp3-soitinta, joissa soittimien randomoijien arpomana: 1, japanilainen Keiji Haino + Boris, 2, suomalainen E. Coli, 3. kongolainen Mose 'Fan Fan', 4. saksalainen Einstüzende Neubauten, 5. Little Bitchardin CTNE-remix.
Joo, minulla on massiivinen keskittymishäiriö ja pitkästyn helposti.
Hyvä blogi, muuten. Luen jatkossakin. Yritän olla kiusaamatta kommenteilla ihan joka käänteessä.