keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Ääni on vapaa!

Toivottavasti yhden käden sormilla laskettavat lukijani eivät ole vielä vaipuneet syvään epätoivoon kirjoitustaukoni takia. Olen laiskuuteni lisäksi missannut viimeisen kuukauden ajalta kaikki konsertit ja tapahtumat (mm. Potlachin ja Experimental Eveningin) joten sanottavaakaan ei ole ollut. Tulevana viikonloppuna kivaa ääntä olisi tarjolla erityisesti Jyväskylässä . Helsingistäkin löytyy melskettä, ainakin lauantaina Korjaamolta .

Ihmisäänen pimeämpääkin (?) puolta loistavasti viime vuosina esilläpitänyt Suomen kurkkulaulajat ry järjesti 20.1. kaikille avoimen vapaan äänen illan Hakaniemessä. Illan vetäjinä toimivat Morten Abildsnes ja Pipa Paljakka jotka sekä kouluttivat osallistujia kurkkulaulun alkeissa että kävivät läpi tuvalaisen kurkkulaulun tyylejä ja tekniikoita. Kaksituntinen sujui loistavasti ja kurkkulaulukokemattomatkin saatiin hyvin mukaan oppimaan. Hyvin ohjatun tilaisuuden ilmapiiri antoi kurkkulaulukokemattomillekin riittävästi rohkeutta laulaa harjoituksia yksin koko joukon kuullen mikä on suomalaisissa tapahtumissa ehkä harvinaista. Osallistujaporukka oli mukavan heterogeeninen ja kaikki saivat varmasti jonkinlaisen omakohtaisen kokemuksen siitä, miten kurkkulaulu syntyy ja miten sitä voisi alkaa harjoittelemaan.

Noin tusinan ihmisen ringissä harjoitteleva porukka tuottaa todella jännittävää ääntä. Yhdessä ja yhtäaikaisesti pöydän ääressä tehtyihin harjoituksiin kuului niin apinamies-murahduksia, kummituskähinöitä kuin tasaista oo-vokaalin tuottoakin, ja kuten kuvitella saattaa, syntyvä äänimaisema on jotain sanoinkuvaamattoman omaperäistä. Ihmisiä kannustettiin harjoittelemaan laulua omalta korkeudeltaan mikä loi ihastuttavan dissonantin massan kaikkien päästyä vauhtiin hieman eri lähtösävelistä. Myöhemmin jokainen siirtyi omille nurkilleen treenaamaan harjoitusten pohjalta itselleen otollisinta tekniikkaa ja ohjaajat (apunaan myös yhdistyksen aktiivi Alfa Paajes) kävivät neuvomassa lyhyen yksityisopetuksen merkeissä. Tästä syntyi hauska ilmiö: kymmenen metrin päässä joku mörisee syvää oooöööyyy-mantraansa uudelleen ja uudelleen, toisaalla taas soi hiljainen kähistely ja toistuvat yritykset osua oikeille äänihuulille.

Innokas yhdistys on tuomassa kohta suomeen Tuva Kyzy -naisyhtyeen opastamaan uusia ja vanhoja kiinnostuneita kurkkulaulun saloihin ja mukaan pääsee ilman tähän astista kokemustakin. Tätä varten järjestetään kaksi esiopetteluiltaa ja varsinaista opetusta on tarjolla myös kahtena päivänä maaliskuussa. Koska tämänkin tapahtuminen on kiinni siitä likaisesta ja ikävästä asiasta nimeltä raha, ilmoittautujien määrä on paljolti se tekijä jonka avulla he päättävät voidaanko laulajia Tuvasta tuoda. Tarkemmat tiedot tuolta:

http://www.kurkkulaulajat.fi/index.php?lang=fin&top=01&sub=02

Suosittelen lämpimästi kaikille ihmislajiin kuuluville (ja osallistun tietty itsekin ellei pakottava este osu tielle) . Toivottavasti saadaan myös konsertti, Tuvan Tyttäret rulettaa!

Ei kommentteja: