lauantai 9. tammikuuta 2010

La improvisación argentino


Suomessa vierailleen Anla Courtiksen työpaja keräsi taustaltaan monipuolisen, kymmenen hengen joukon Vallilan Ptarmiganiin viime torstaina. Argentiinalaistaiteilija ohjasi improvisaatiota sekä herätti runsaasti keskustelua lyhyeltä tuntuneen kolmen tunnin ajan.

Työpajassa oli mukana ihmisiä Suomen (ja ranskalaistaustaisen Antoinen) lisäksi Yhdysvalloista, ja lähes kaikilla oli jonkinlainen musiikkitausta. Moni osallistujista tunsi ja harrasti improvisoitua tai kokeellista musiikkia, mikä huomattiin jo alkuun tehdyssä vapaassa harjoituksessa. Tämä pelkkä lämmittely kesti spontaanisti 40 minuuttia, minkä jälkeen työpajan ohjaaja ryhtyi vakavasti miettimään, tarvitseeko meille erityisemmin ohjata harjoitteita. Ilmaisua ja rohkeutta kokeilla uusia asioita tuntui riittävän ilmankin. Teimme kuitenkin muutaman hyväksi osoittautuneen harjoitteen, ja näiden väleissä käydyt keskustelut venyivät todella pitkiksi. Nämä pysyivät pääsääntöisesti aiheessa, vaikka ajoittaisia ymmärtämisvaikeuksia tai ristiin puhumista olikin havaittavissa. Äänilähdevalikoima oli laaja, ja muutamien perinteisempien instrumenttien lisäksi mukana oli esimerkiksi tuttua casio-henkeä, kilistimiä ja stylofoni. Myös ihmisääntä instrumenttina kuultiin ja hyödynnettiin, erityisesti pelkästään oman äänen erilaiseen käyttöön nojanneen harjoituksen voimin.

Työpaja sujui mukavasti ja viimeisessä, elokuvaa hyödyntäneessä improsävellysharjoituksessa oli hyvä henki ja yllättävän hieno yhteys kymmenen, eri lähtökohdista soittavan tekijän kesken.

Illan konsertti jäi valitettavasti kuulematta, mutta Anla Courtista ja Arttu Parttista voi kuulla vielä 11.1. esitettävässä YLEn Ääniversumi-lähetyksessä.

P.S. Huomasin juuri, että blogspothan pakkaa kuvia aika rumasti (tekikö se tätä ennenkin?), ja sitä myötä keksin, että nythän kuvat saa tänne myös missä koossa tahansa, kunhan linkittää ne muualta. Kiitos, Helena!

Ei kommentteja: